Siirry sisältöön
KotiVilla / 040 733 1864 / info@kotivilla.fi

Verenpaineesta

Verenpaine

Verenpaine kohoaa, kun ihminen jännittää, liikkuu tai ponnistelee. Tilapäinen verenpaineen vaihtelu on normaalia. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine vaurioittaa sydänlihasta ja verisuonia. Kohonnut verenpaine on yksi valtimotautien suurimmista vaaratekijöistä. Maailmanlaajuisesti se on eniten terveitä elinvuosia verottava riskitekijä. Verenpaineen kohoaminen on hyvin yleistä etenkin keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla.

Suurin osa kohonneesta verenpaineesta johtuu elintavoista, mutta syynä voi olla myös perinnöllinen taipumus. Kohonnut verenpaine ei luotettavasti näy eikä tunnu, joten sen saa selville vain mittaamalla. Verenpaine ilmoitetaan kahdella luvulla. Suurempi luku (”yläpaine”) kuvaa painetta sydämen supistuessa (ns. systolinen paine). Pienempi luku (”alapaine”) on paine sydämen lepovaiheen aikana (ns. diastolinen paine).

Kohonnutta verenpainetta hoidetaan aina elintavoilla, tarvittaessa myös lääkkeillä. Elintavat on syytä tarkistaa jo kun verenpaine ylittää ihanteellisen arvon (120/80 mmHg), siis paljon ennen kuin lääkehoitoa harkitaan. Yleinen tavoite on keskimääräinen verenpainetaso alle 140/90 mmHg ammattihenkilön mittauksissa. Itsehoito on tarpeen myös lääkehoidon lisänä. Verenpainelääkkeitä on useita erilaisia. Sen valintaan vaikuttavat potilaan ikä ja muut sairaudet.

Kohonneen verenpaineen syitä, joihin voit itse vaikuttaa omalla toiminnallaan

  • tupakointi-  lopettaminen
  • lihavuus- laihdutus 4-8%
  • runsas suolan käyttö- suolan käytön vähentäminen
  • runsas lakritsatuotteiden käyttö- vältä lakritsan käyttöä
  • liikunnan vähäisyys- lisää liikunataa, suosituksena 30 min /vrk
  • runsas alkoholin käyttö- runsaan alkoholin käytön vähentäminen
  • stressi-hallitse stressiä
  • Ravintokuidun lisääminen

 

Kohonneen verenpaineen diagnoosi ei ääritapauksia lukuun ottamatta koskaan perustu kertamittaukseen. Aina tarvitaan useita mittauksia, mielellään kotona toteutettu viikon mittaussarja.

Lähde:

terveyskirjasto, sydänliitto

Vieritä ylös