Siirry sisältöön
KotiVilla / 040 733 1864 / info@kotivilla.fi

Siitepölyallergia

Noin 20% suomalaisista on siitepölyallergisia. Keväällä oireita aiheuttavat lehtipuut, keskellä kesää heinäkasvit ja loppukesästä pujo. Lehtipuiden, heinien ja pujon siitepölyt aiheuttavat pääasiassa allergista nuhaa, mutta joskus myös hengenahdistusta tai yskää. Allergistyyppisiä nuhaoireita esiintyy myös ilman allergiaa.

Siitepölykausi on pidentynyt ilmastonmuutoksen seurauksena. Kauden alku on aikaistunut noin kahdella viikolla. Lehtipuiden määrän lisääntyminen on kasvattanut kokonaissiitepölymäärää. Eri vuosina siitepölyn määrä vaihtelee.

Siitepölyallergioiden hoito on oireenmukaista. Ajoittaiset ja lievät oireet voivat mennä itsekseen ohi. Säännöllistä lääkitystä kuitenkin tarvitaan, jos oireita on päivittäin.

Antihistamiinivalmiste on lääke allergiaoireisiin. Valmisteita on apteekeissa laaja valikoima ilman lääkärin määräämää reseptiä. Oikean lääkkeen valitsemisessa kannattaa apua pyytää apteekin henkilökunnalta. Myös kortisoninenäsuihkeita on saatavilla allergisen nuhan hoitoon. Suihketta tulisi käyttää säännöllisesti ainakin muutaman viikon ajan. Näiden lisäksi hyvänä lisähoitona voi kokella nenähuuhtelua. Tällä tavoin saadaan epäpuhtaudet ja eritteet huuhdottua pois. Tarpeen mukaan lääkäri määrää oireisiin vahvempaa lääkettä, mikäli ilman reseptiä saatavat valmisteet eivät auta.

Vinkkejä kotioloihin helpottamaan oireita siitepölyaikana:

  • Kodin siivoaminen kerran viikossa
  • Ulkoile aamuisin tai myöhään illalla
  • Vältä raskasta liikuntaa siitepölyaikana
  • Älä kuivata tai tuuleta petivaatteita ulkona siitepölyaikana

Käänny herkästi hoitohenkilökunnan puoleen, mikäli oireet pitkittyvät eivätkä itsehoitovalmisteet tunnu tehoavan. Tarpeen mukaan olemme yhteydessä lääkäriin ja saat helpotusta nopeallakin  aikataululla ilman turhia odotteluja.

 

 

 

 

Lähteet: www.terveyskirjasto.fi, www.allergia.fi

 

Vieritä ylös