Siirry sisältöön
KotiVilla / 040 733 1864 / info@kotivilla.fi

Painehaavan ehkäisyä

Painehaavan ehkäisy on maailmanlaajuinen tavoite ja maailmanlaajuista STOP-PAINEHAAVOILLE -pävää vietetään joka vuosi marraskuun 3. torstai.

Painehaavojen aiheuttamat terveydenhuollon kustannukset vuosittain ovat noin 490 miljoonaa euroa. Suomessa painehaavoja arvioidaan syntyvän vuosittain 55 000–85 000 potilaalle. Painehaavan hoito on hankalaa.

 

Painehaavan syntyminen

Painehaava eli makuuhaava on paikallinen ihon ja/tai sen alla olevan kudoksen vaurio. Painehaavat ovat kivuliaita, lisäävät potilaiden infektioalttiutta, vaarantavat potilasturvallisuutta ja huonontavat potilaan elämänlaatua. Yleensä ne syntyvät kehon kontaktista makuu- tai istuinalustaan tai liikkumisen apuvälineeseen. Painehaavan syntyy vaikuttavat paine, kitka ja kudoksen venyminen kehon luisen ulokkeen kohdassa. Tavallisimmin painehaavat syntyvät lonkkiin, alaselkään, pakaroihin tai kantapäihin. Lisäksi sen syntymiseen vaikuttavat potilaan yksilöllinen  alttius (iho kunto, liikuntakyky, ravitsemus, yleiskunto, verenkierto, ikä, tuntoaisti, asento).

 

Painehaavan ehkäisy

Painehaavan ehkäisyssä olennaista on painehaavariskissä olevien potilaiden tunnistaminen ja luu-ulokekohtiin kohdistuvan paineen ja venytyksen poistaminen tai minimointi. Painehaavariskissä olevien potilaiden tunnistamisessa käytetään painehaavariskiä ja kliinistä tutkimusta.

IHO ( ihon kosteus, hygienia, ihon hoito, kankaat(silkki), vuodevaatteet (silkki), ihon punoituksen, lämpötilan, turvotuksen ja kudoksen kiinteyden muutoksen tarkistus suhteessa ympäröivään ihoon ja kudokseen ). Painehaavan ehkäisyssä voidaan käyttää hankaukselle ja venytykselle alttiina olevilla kehon alueilla haavasidoksia suojaamaan ihoa.

RAVITSEMUS ( esim MNA-testin tekeminen, huolehdittava riittävästä energian saanti, riittävästä proteiinin saanti, riittävästä nesteytyksestä, mahdollisesti vitamiinien ja kivennäisaineiden lisääminen)

ASENNONMUUTOKSET

AKTIIVISUUDEN LISÄÄMINEN mikäli makdollista

SEURANTA (riskipotilailla huolellisen ja säännöllisen arviointi ja seuranta)

 

Moniammatillisesti ja yhteistuumin voimme tähän vaikuttaa ennalta ehkäisevästi. Meillä säännöllisen kotihoidon asiakkailta kartoitetaan riski saada painehaava jo heti hoitosuhteen alussa ja tilannetta seurataan sännöllisesti.

KotiVillasssa vietetään STOP-PAINEHAAVOILLE päivää kouluttautumalla asiasata vielä lisää ja lisäämällä näin omaa ammattitaitoamme asiaan.

 

 

 

Vieritä ylös