Siirry sisältöön
KotiVilla / 040 733 1864 / info@kotivilla.fi

Leikkaushaavan hoitoa

leikkaushaava

Leikkaushaavan kotihoito

Leikkauksen jälkeisinä päivinä on hyvä lepäillä ja vältttää turhaa rasitusta. Leikkaushaava tulee pitää kuivana ja puhtaana. Haavan turhaa koskettelua tulee välttää. Kylmähoito ja kohoasento ovat erityisen tärkeitä ensimmäisinä leikkauksen jäleisinä päivinä ja niin kauan kuin siitä on apua turvotukseen ja kipuun. Kylmää ei saa laittaa suoraan paljaalle iholle. Leikkauksen jälkeen voi esiintyä haavakipua, turvotusta, pistelyä ja mustelmia. Haavakivun hoitoon käytetyt lääkkeet ja niiden annostelu ohjataan hoitopaikassa yksilöllisesti. Tärkeintä leikkaushaavan hoidossa on puhtaus ja kädet tulee pestä aina ennen siteiden vaihtoa. Saat aina haavanhoito-ohjeet kotiin hoitoyksiköstäsi.

Jos leikkaushaava vuotaa kotona siteiden läpi ensimmäisen vuorokauden aikana, voit laittaa kuivan taitoksen sidosten päälle niin, että vuotoalue peittyy. Mikäli vuoto on runsasta, vaihdetaan kaikki sidokset uusiin. Siteenvaihto tulisi tehdä mahdollisimman puhtaasti ja voit pyytää tähän apua hoitajalta, joka tulee tarvittaessa kotiisi tekemään puolestasi. Näin haava pysyy varmasti puhtaana. Haavan suojaksi laitetun sidoksen voi poistaa 1–2 vuorokauden kuluttua ompelusta.

Suihkuun voi mennä noin 1-2 vrk:n kuluttua haavan ompelusta. Dreeni ei ole esteenä suihkuun menolle ja sidokset poistetaan kokonaan ja haava-alueen voi suihkuttaa myös ilman teippiä. Haava-aluetta ei tule kuitenkaan hangata eikä pestä saippualla. Suihkun jälkeen haava-alue kuivataan huolellisesti taputellen. Haavaa ei tarvitse uudelleen peittää, mikäli haava ei enää eritä mitään. Jos haavalla on muovikalvo, se tulee kuitenkin säilyttää. Mikäli haava eritttää, laitetaan pesun jälkeen haavan päälle puhdas haavasidos.  Kuivan haavan suojaksi riittää pelkkä haavateippi.

Vältä leikkaushaavan paranemisen ajan haava-alueen hankausta, venytystä ja painetta. Kumartelu, nostaminen ja muu ponnistelu saattavat ensimmäisten päivien aikana aiheuttaa verenvuotoa haava-alueelle. Kohoasento on yksinkertainen keino vähentää turvotusta.

Leikkaushaavan ompeleet

Sulamattomat ompeleet/hakaset poistetaan yleensä 7-14 vuorokauden kuluttua. Hoitava lääkäri antaa sinulle ohjeen, miloin nämä tulee poistaa. Noudata saamaasi ohjetta.  Voit tilata KotiVillan hoitajan poistamaan ompeleet/hakaset kotiisi. Samalla ammattitaitoinen hoitaja tarkistaa havan tilanteen ja arvio haavan paremisen astetta. Saunaan, kylpyyn tai uimaan voi mennä vasta seuraavana päivänä ompeleiden/hakasten poiston jälkeen. Jos haava on ommeltu sulavilla ompeleilla, saunaan, kylpyyn tai uimaan voi mennä kun ompeleet ovat sulaneet (10-12 vrk haavan ompelusta).

Tulehtunut leikkaushaava

Kirurgiseen toimintaan liittyy aina tulehdusriski. Leikkaushaavan tulehduksen tyypillisiä oireita ovat haavan ympäryksen kipu ja punoitus, märkäinen vuoto haavasta ja mahdollisesti kuume. Lisäksi haavan seutu voi olla pingottunut. Ompleiden/hakasten ympäristön punoitus ja kirkkaan tai verisen kudosnesteen erittyminen haavasta eivät vielä merkitse tulehdusta.

Ota pikaisesti yhteyttä hoitoyksikköösi tai terveyskeskukseen, jos sinulla ilmenee jotakin seuraavista oireista:

  • Haavasta vuotaa runsaasti verta, eikä vuoto lakkaa 10–20 minuutin painelun jälkeen.
  • Haavakipu voimistuu 1–2 vuorokautta ompelun jälkeen.
  • Haavasta erittyy valkoista tai keltaista, sameaa märkäistä eritettä. Haava eritys yleisesti lisääntyy.
  • Haava ja sen ympäristö kuumottaa ja  punoittaa tai turvotus lisääntyy merkittävästi.
  • Sinulle nousee kuumetta tai esiintyy vilunväristyksiä.
  • Haava aukeaa.

Leikkaushaavan arpien hoito on aloitettava heti omepeleiden poiston jälkeen

Leikkaushaavan arpien hoito on tärkeä. Arpihoito alkaa hyvästä haavan ja turvotuksen hoidosta. Noudata niistä saamiasi ohjeita. Arven kypsyminen on prosessi, jossa keho tuottaa haavaan uusia kollageenikuituja muodostuen vähitellen arveksi. Normaalisti arven kypsyminen saavuttaa lopullisen tuloksen 1-1,5 vuoden kuluessa.

Ompeleiden poiston jälkeen, kun haava on kuiva eikä eritä, aloita arven perusrasvaus ja napakka hieronta arven pehmittämiseksi. Hieronta lisää eri kudosten välistä liikkuvuutta, joka pehmittää, tasoittaa ja häivyttää arpea sekä vähentää yliherkkyyttä ja riskiä arven liikakasvuun. Hoidon tavoitteena on palauttaa arven alueelle mahdollisimman hyvä liikkuvuus, eli normalisoida tilanne niin, että kudokset pääsevät esteettä liukumaan toistensa lomassa. Hiero arpeasi ja sen ympäristöä päivittäin. Aloita hieronta arven ympäriltä ja etene kohti arpea. Hiero arpeasi ja arven ympäristöä niin, että iho liikkuu sormien mukana. Jatka arpihoitoja vähintään 3 kk ajan. On tärkeää suojata arpi auringon UV-säteilyltä noin puolen vuoden ajan, kunnes arpi on vaalentunut.

Vieritä ylös