Siirry sisältöön
KotiVilla / 040 733 1864 / info@kotivilla.fi

Jalkojen turvotus ja tukisidontavaihtoehdot

Turvotuksen hoidon lähtökohta on turvotuksen syyn löytyminen.  Turvotuksen hoidon ja ennaltaehkäisyn tärkein hoitomuoto on kompressiohoito. Hoidon aloittamisesta päättää aina lääkäri varmistettuaan ensin, että jalan valtimoverenkierto on riittävä. Hoitoon sitoutuminen on hoidon onnistumisen kannalta erittäin tärkeää!

Kompressiohoito voidaan toteuttaa erillisillä sidoksilla tai tukisukilla. Kun hoito toteutetaan tehokkaasti, turvotus vähenee. Mittojen mukaisen lääkinnällisen hoitosukan käyttöön voidaan siirtyä, kun on ensin turvotus saatu raajasta poistettua.

Jos jalkojen turvotusta ei hoideta, ihon pinta ohenee ja haurastuu, jolloin voi syntyä kudosnestettä tihkuvia silmäkkeitä, ihottumaa ja lopulta haavoja. Sidoksen valintaan vaikuttaa ikääntyneen liikuntakyky, sairaudet, haavakivut, kuka sidokset laittaa, turvotuksen määrä ja nilkan liikkuvuus.

Jalkojen turvotus on monen ikääntyneen ongelma. Turvotuksen taustalla voivat olla muun muassa heikentyneet laskimoverenkierto, liikuntakyky, imunestekierto tai jokin sairaus, esimerkiksi sydämen vajaatoiminta, laskimotukos tai munuaisten vajaatoiminta. Turvotuksen tunnistaa, kun jalkoihin tulee pakotuksen tunnetta, kipua, jalat turpoavat, kävely vaikeutuu. Kotona turvotuksen voit huomata, kun painat sormella sääreen tai jalkaterää ja siihen jää hetkeksi kuoppa. Huomioitavaa on myös esiintyykö turvotus molemmissa jaloissa vai vain toisessa.

 

Erilaiset tukisidosvaihtoehdot

Tukisidokset jaetaan vähäelastisiin, keskielastisiin ja runsaselastisiin tukisiteisiin ja monikerrossiteisiin. Muut hoitovaihtoehdot ovat lääkinnälliset hoitosukat ja dynaaminen kompressio.

 

  • Vähäelastista tukisidettä käytetään silloin, kun ikääntyneen liikkuminen on vielä normaalia. Silloin paine on tehokkain liikkuessa. Sidokset voivat olla jalassa useamman vuorokauden, koska painetta ei synny levossa. Tämä on turvallinen sidonta käyttää, jos jalkojen valtimoverenkierto on heikentynyt. Sidonta kuitenkin vähentää turvotusta heikosti, joten ei ole paras valinta runsaassa turvotuksessa.
  • Keskielastinen tukiside vähentää tehokkaammin turvotusta kuin vähäelastinen. Keskielastisia sidoksia käytetään potilaille, joiden pohjelihaksen toiminta on heikentynyt ja liikkuminen on vähäisempää. Sidos on ohuempi ja pehmeämpi. Tämä sidos muotoutuu hyvin jalkojen anatomisten muotojen mukaisesti ja on helpompi sitoa. Sidoksia ei saa jättää yöksi jalkaan, koska tekevät ”työtä” myös levossa. Tärkeää tämän sidoksen laitossa on huomioitavaa, että sen helposti laittaa liian kireälle, koska ne on helppo laittaa.
  • Kun jaloissa on runsaasti turvotusta ja liikkuminen on vähäistä, eikä omassa lihaspumpussa ole toimintaa, käytetään runsaselastisia tukisidoksia. Nämä saavat aikaan jatkuvan paineen levossa, miksi niitä ei saa käyttää öisin.
  • Monikerrosside, Coban monikerrossiteen elastisuus on vähä- ja keskielastisen sidoksen välillä. Sidos on itsestään liimautuvaa ja pysyy hyvin paikoillaan. Sidoksien alle on suositeltavaa laittaa putkisukkaa ja sidonnassa käyttää kahta sidosta. Tämän sidoksen avulla saadaan parhaiten potilaan yksilöllisen anatomian mukainen sidonta. Sidoksia voidaan pitää yhtäjaksoisesti 3 – 7 vuorokautta. Valmiita tehdasvalmisteisia paketteja on saatavilla.

 

  • Lääkinnälliset hoitosukat
  • Dynaaminen kompressio, Ventipress

 

Vaikka jalat ovat turvoksissa on silti muistettava liikkua omien kykyjen mukaan. Sidonnan ohessa on muistettava nostaa jalkoja säännöllisesti ylös, jotta neste ei pakkaudu raajoihin. Liikunnalla saadaan neste kiertämään jaloissa. Yhtäjaksoisia pitkään istumisia tai paikallaan seisomista tulisi välttää. Hyvänä kotikonstina voi myös sängyn patjan alle jalkopäähän laittaa noin 5-10 senttimetrin korotuksen.

Ihon kuntoa tulee tarkkailla. Säännöllinen ihon rasvaus on tärkeää, mikäli iho on kuiva. Kaikenlaisia iskuja ja kolhuja tulee välttää. Pienikin haava voi johtaa pitkäkestoiseen haavaongelmaan. Bakteeritulehdusriskin vuoksi huolehdi, että alaraajojen ja jalkojen iho pysyy hyvässä kunnossa sekä varpaanvälit pysyvät ehjinä ja kuivina. Myös vaatetukseen ja ravitsemukseen tulee kiinnittää huomiota.

 

Me KotiVillassa haluamme auttaa sinua. Meiltä sinun on mahdollisuus saada itsellesi etälääkäri aika, jos esimerkiksi jalkojen turvotus huolettaa. Osaava henkilökuntamme osaa myös laittaa tukisidokset ja neuvoa sinua huolestuttavien asioiden kanssa. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Vieritä ylös