Siirry sisältöön
KotiVilla / 040 733 1864 / info@kotivilla.fi

Haavan paranemista tukeva ravitsemus

Jokapäiväisillä valinnoilla ja ruokatottumuksilla on suuri merkitys terveyteen. Terveellinen ravitsemus on kokonaisuus, jossa ratkaisevat jokapäiväiset valinnat pitkällä aikavälillä. Hyvällä ravitsemustilalla voidaan myös ehkäistä tai siirtää sairauksien puhkeamista ja edistää toipumista. Säännöllinen ateriarytmi on kaiken a ja o. Lautasmalli takaa tasapainoisen aterian, josta saa tarvittavat ravintoaineet.

Ravinnolla on olennainen osa haavan paranemisessa.  Oikeanlainen ravitsemus edistää haavan paranemista, lisää elämänlaatua sekä edistää toimintakykyä. Haavan paranemista tukeva ravitsemus  on monipuolinen ja siinä on riittävästi ravintoaineita, vitamiineja, kivennäisaineitä. Riittävästä nesteiden juomisesta on huolehdittu, proteiinin sekä energian saannnit ovat tarpeeksi suuret. . Haavan kannalta tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita ovat A, B, C, E, K vitamiinit sekä sinkki, kupari, rauta ja seleeni. Näiden puutostilat altistavat tulehdukselle sekä hidastavat haavan paranemista.

Ravitsemustilan arviointi

Ravitsemustilan arviointi on yksi tärkeä osa haavahoito asiakkaan hoidossa. Huono tai vajaa ravitsemustila hidastaa haavan paranemista! Pelkästään kalorien riittävyyden arviointi ei riitä ravitsemustilan arvioimiseksi, koska haavahoitoasiakas saattaa saada energiaa yli tarpeen, mutta tärkeitä ravintoaineita esim. proteiinia liian vähän. Haavapotilaan vajaaravitsemus hidastaa verisuonten muodostusta, lisää infektioriskiä sekä vähentää haavan vetolujuutta. Kotihoidossa on käytössä MNA (Mini nutritional assessment) on ravitsemustilan arviointiin tarkoitettu kysymyssarja, jota voidaan käyttää ikääntyneiden (yli 65 vuotta) henkilöiden virhe- ja aliravitsemusriskin arvioinnissa. Kysymysten avulla on mahdollista löytää ne ikääntyneet, joiden riski aliravitsemukselle on kasvanut.
Ravitsemukseen voidaan silloin kiinnittää erityistä huomiota ja mahdollisesti täydentää ruokavaliota
kliinisillä ravintovalmisteilla.

Yleistä haavaa parantavasta ravitsemuksesta

Haavan vuoksi energian tarve kasvaa, jotta  kudokset pystyvät  uudistumaan.  Energiantarpeeksi voi suuntaa antavasti laskea 30–40 kcal/kg/vrk. Tällöin esimerkiksi 70 kg painavan tulisi saada energiaa noin 2 100–2 800 kcal/vrk. Ruoan energiapitoisuutta voidaan lisätä lisäämällä aterioihin runsaasti energiaa sisältäviä hiilihydraattien, rasvan tai proteiinin lähteitä.

Säännöllinen ateriarytmi: suositeltava ateriarytmi kaikille on 4-6 krt/vrk:ssa. Ateriarytmi: aamupala, (välipala), lounas, välipala, päivällinen sekä iltapala.

Riittävä nesteen saanti on aineenvaihdunnalle ja fysiologisille toiminnoille välttämätöntä.  Vuorokaudessa tulisi juoda 1,5-2 litraa, mikä tarkoittaa 5-8 lasillista nestettä (vettä, maitoa, piimää tai mehua).

Tärkein ravitsemuksen osa-alue haavan paranemiselle on riittävä proteiinien saanti. Niitä tarvitaan valmistamaan elimistön omia proteiinia kuten hormoneja, välittäjäaineita ja solun rakennusaineita.  Proteiinin tarve haavapotilaalla on noin 1–1,5 g/kg/vrk. Esimerkiksi 70 kg painavan haavapotilaan tulisi saada proteiinia noin 70–100 g/vrk. Joskus proteiinin tarve voi olla vielä suurempi, varsinkin jos haava erittää runsaasti kudosnestettä. Suuret, erittävät haavat saattavat siis jopa kaksinkertaistaa vuorokauden proteiinin tarpeen. Joka aterialla olisi hyvä olla jotakin proteiinipitoista. Proteiineja saadaan lihasta, kalasta, kanasta, pähkinöistä, siemenistä, kananmunasta, maitotaloustuotteista, palkokasveista ja täysjyväviljasta.

Ihon ja kudosten uusiutumiselle tärkeitä vitamiineja ovat C, A, K, E ja B-vitamiinit sekä sinkki, kupari, rauta ja seleeni. Jokaisella vitamiinilla on oma tehtävänsä haavan paranemisessa.

Haavan paranemisen kannalta tärkeät vitamiinit

A-vitamiini
On rasvaliukoinen vitamiini,joka varastoituu elimistössä. Se on välttämätön solujen erilaistumiselle, jakautumiselle ja uusiutumiselle. Puutos hidastaa paranemista ja altistaa tulehduksille. Stimuloi immuunivastetta ja epitelisaatiota. Sitä saadaan lihasta, maksasta, ravintorasvoista, rasvaisista maitotuotteista ja kasviksista.
B-vitamiini
On vesiliukoinen vitamiini. B-vitamiinin puutostila altistaa tulehduksille.Sitä saadaan maitotuotteista, täysjyväviljasta, lihasta, kananmunasta, tuoreista vihreistä vihanneksista.
C-vitamiini
On vesiliukoinen vitamiini. Se  stimuloi fagosytoosia, parantaa verisuonten seinämien kestävyyttä. Muodostaa kollageeniä, estää soluvaurioita. Se toimii antioksidanttina. Sitä saadaan marjoista, hedelmistä, kasviksista, täysmehuista
E-vitamiini
On rasvaliukoinen vitamiini,joka varastoituu elimistöön. Se estää hapettumista (antioksidantti), ylläpitää solukalvojen rakennetta, vaikuttaa immuunipuolustuksen toimintoihin. Sadaan kasviöljyistä, maitorasvasta, pähkinöistä ja  täysjyväviljoista.

Sinkkiä tarvitaan kudoksen uusiutumisessa, se auttaa lisäämään vetolujuutta. Sitä saadaan täysjyväviljoista, pähkinöistä ja naudanlihasta.

Kupari vaikuttaa uudissuonten muodostumiseen, arpikudoksen uudelleen järjestäytymiseen. Sen lähteitä ovat viljavalmisteet, maitotuotteet, kasvikset sekä liha.
Rauta kuljettaa happea, punasolujen tuotanto. Puutostiloissa bakteerien tuhoaminen estyy. Tärkein solun aineenvaihdunnan aktivaattori. Sen lähteitä ovat punainen liha, vihreät vihannekset sekä viljavalmisteet.
Seleeni ja sinkki osallistuvat solun jakautumiseen, kollageenisynteesiin ja epitelisaatioon. Sen lähteitä ovat viljat, maitotuotteet, liha sekä kala.

Jos ei jaksa tehdä ruokaa itse tai kaipaa täydennystä ravintoonsa, niin hyvä vaihtoehto on myös täydennysravintovalmisteet. Täydennysravintovalmisteiden käytön on todettu lisäävän energian, proteiinien ja muiden ravintoaineiden saantia. Niitä voi käyttää tarvittaessa aterioiden korvaamiseksi. Esim. Cupitan, joka on kehitetty haavan paranemisen edistämiseen. Valmisteita käytetään 1–3 pulloa päivässä tai energiatarpeen mukaan muun ruoan ohella.

 

Lähteet:

Haavahoidon periaatteet, opinnäytetyö Ulla Väkiparta ja Johanna Hakala,  haavahoidon erikoistumisopintojen luennot

Vieritä ylös