Siirry sisältöön
KotiVilla / 040 733 1864 / info@kotivilla.fi

Diabeetikon jalkahaava- ennalta ehkäisyä

Jalkahaavat ovat diabeetikoille yleisin syy sairaalahoitoon. Jalkahaavan syntyyn vaikuttavat niin sisäiset kuin ulkoisetkin tekijät. Sisäisillä tekijöillä tarkoitetaan diabeteksen hoitotasapainoa ja taudin oheissairauksia (neuropatia). Ulkoisilla tekijöillä tarkoitetaan jalkineita sekä jalkojen omahoitoa. Merkittävimmät riskitekijät jalkahaavan syntymiselle ovat mm: neuropatian seurauksena syntynyt suojatunnonpuute, diabeteksen pitkä kesto, huono hoitotasapaino, tupakointi ja iskemia.

Monille diabeetikoille kehittyy vuosien varrella diabeteksen lisäsairautena neuropatia, joka tarkoittaa hermojen toiminnan vaurioita. Tämän vuoksi diabeetikko ei tunne kipua. Lisäksi neuropatia saa jalan usein virheasentoon, mikä puolestaan voi aiheuttaa jalkoihin ihorikkoja. Kovettuma diabeetikon jalassa on aina hälyttävä merkki, sen alla voi olla jalkahaava, jolloin on mentävä nopeasti hoitoon.  15-25% diabeetikoista saa jalkahaavan ja näistä tapauksista jopa neljännekselle joudutaan tekemään amputaatio.

Omaseurantaa ja hyvää hoitotasapainoa ei siis voi koskaan korostaa liikaa. Näillä on ehdottamasti tärkein rooli jalkahaavojen ehkäisyssä! Ennalta ehkäisyssä tulee huolehtia hyvästä hoitotasapainosta, oma seuranta tulee olla huolellista ja säännöllistä, muiden sairauksien hyvä hoitotasapaino sekä tupakointi pitää lopettaa.

  • Hyvä hoitotasapaino!

Mikäli diabeteksen hoito ja sokeritasapino ovat huonoja suurentavat ne tutkimusten mukaan pitkällä aikavälillä alaraaja-amputaatio riskiä.  Hyvä hoitotasapaino vähentää riskiä saada jalkahaava.

 

  • Jalkojen tutkiminen säännöllisesti!

Tarkasta jalat päivittäin varmistamalla, ettei jaloissa ole hiertymiä, rakkoja, haavaa tai kovettumaa. Kynnet ja kynsivallit pitää myös tarkistaa. Kynnet eivät saa olla liian lyhyet. Jalkoja on rasvattava päivittäin. Jalkavoimistelu on myös tärkeää, jolla vahvitetaan jalan pieniä lihaksia ja estetään nivelten jäykistymistä.

Kengät ja sukat tulee myös tarkistaa, sillä usein jalkahaavan aiheuttava on ulkoinen tekijä esim. kivi kengässä. Kun kiveä ei tunne, se saattaa olla kengässä pitkään ja aiheuttaa vakavan jakahaavan. Hyvät ja sopivat kengät ovat myös tärkeitä. Ennen kenkien pukemista jalkaan, on siis hyvä aina tarkistaa kädellä jalkineen sisäosa, ettei siellä ole mitään ylimääräistä. Mikäli suojatunto jaloissa on heikentynyt ei saisi kulkea edes sisällä avojaloin.

  • Tupakoinnin lopettaminen!
  • Varhainen diagnosointi!

Mikäli jokin asia jaloissa aiheuttaa huolta, älä epäröi näyttää jalkojasi ja kertoa murheistasi ammattilaiselle! Vahainen puuttuminen nopeuttaa paranemista.

 

Lähde: Haavahoidon periaatteet, haavahoidon erikoistumisopintojen luennot, käypähoito

Vieritä ylös