Siirry sisältöön
KotiVilla / 040 733 1864 / info@kotivilla.fi

ABI-mittausta nyt meiltä!

ABI-Mittaus

Meiltä saa nyt ABI-mittauksia kotona. Mikäli tupakoit, sairastat diabetesta tai sinulla on oireita tai parantumaton haava, tutkituta ABI-arvosi.

ABI-indeksillä arvioidaan tukkivan valtimotaudin vaikeusastetta. Indeksi mitataan yleensä olkavarren ja nilkan systolisesta painetasosta normaalia verenpainemansettia ja verisuonidopplerlaitetta käyttäen. ABI- tutkimuksen tarkoituksena on selvittää valtimoverenkierron tila alaraajoissa. ABI-mittauksella tutkimme alaraajojen valtimoverenkiertoa ja sen mahdollista häiriötä mittaamalla levossa verenpainetta nilkoista. Siinä määritetään ABI-indeksi (ankle-brachial index), jonka normaaliarvot ovat 1,0–1,3.

Alaraajojen tukkivan valtimotaudin riskitekijöitä

Alaraajojen tukkivan valtimotaudin riskitekijöitä ovat tupakointi, diabetes sekä ikääntyminen. Alaraajojen tukkiva valtimotauti on yksi ateroskleroosin kolmesta tavallisimmasta ilmentymästä. Tutkimusten mukaan alaraajojen valtimotauti tunnetaan huonommin kuin kaksi muuta tärkeää ateroskleroosin ilmentymää eli sepelvaltimo- ja aivovaltimotauti. Tämä seikka heikentää sen diagnostiikkaa, riskitekijöiden hallintaa ja hoidon saatavuutta. Alaraajojen valtimotautiin liittyy suuri sydän- ja aivoinfarktiriski. Diabeetikoilla jalkahaavan huonon paranemisen taustalla on  usein krooninen iskemia.

Alaraajojen tukkiva valtimotauti on kroonisen alaraajaiskemian (hapenpuutteen) tärkein syy.

Oireita:

  • Katkokävely, mikä johtuu alaraajan lihaksen rasituksen aikaisesta hapenpuutteesta. Katkokävely on tila, jossa liikkuminen aiheuttaa alaraajoihin niin hankalaa kipua, että joutuu välillä pysähtelemään. Kipu häviää yleensä 5-15 minuutissa pysähtymisen jälkeen
  • Lepokipu, mikä ilmaantuu yöllä vaaka-asennossa. Jalan riiputtaminen alaspäin, istuva asento tai pystyasentoon nouseminen lievittävät kipua. Lepokipu, parantumaton haava tai kuolio on merkki kroonisesta kriittisestä iskemiasta, raajan menetyksen uhasta ja aina yleistyneestä valtimotaudista.

Toimenpiteen eteneminen

Mittauksen aikana makaat liikkumatta ja rentona, kädet ja jalat suorana. Tupakointia ja kahvin sekä alkoholin juomista tulee välttää mittauspäivänä 4 tuntia ennen mittausta. Tutkimus tuntuu samalta kuin verenpaineen mittaus. Tutkimus kestää 1/2-1 tunti.

Mittaustulokset arvio omalääkärimme, joka ohjaa mahdollisiin jatkotoimenpiteisiin.

Vieritä ylös